Tafelgast aan het woord

De visie van Erik Stam

Erik Stam is hoogleraar UU en lid van de commissie Borstlap en is een van de drie tafelgasten. Na afloop van de discussie gaat hij nog dieper in op het discussiestuk Toekomst van ons onderwijs en de dialoogbijeenkomst.

Wat vind je van het discussiestuk?

Ik vind het mooi dat het discussiestuk de zere plekken op een integrale manier blootlegt. Tegelijkertijd wordt er ook wel veel negatiefs gezegd. Soms moet je ook je zegeningen tellen en kijken waar het wel goed gaat. Maar het is goed dat alle pijnpunten nu bij elkaar worden gezet, als je dit leest kun je niet zeggen ‘er is niets aan de hand’.

Wat vond je van de dialoogbijeenkomst?

Het was een mooie intensieve discussie met een goed voorgelicht publiek, dat ook veel ervaringskennis inbracht. Een productief debat dus met veel kennis aan boord.

Wat verwacht je van het vervolgtraject?

Het is nu het momentum want de verkiezingsprogramma’s van de partijen worden geschreven en daar moet het toch in komen, het liefst in allemaal. Tegelijkertijd:  ga je het dak repareren als het hard regent of als de zon schijnt? Nu schijnt de zon en we zien door die zon ook dat het dak flink lek is, dus laten we nu handelen.
Maar die urgentie is nog veel te klein. Dat is dus de functie van het discussiestuk en nu voeren van de dialoog. Zonder bewustzijn geen verandering. Dit is een eerste fase die noodzakelijk is om het debat verder te brengen en de implementatie vorm te geven. Hier gaan helaas geen oplossingen geïmplementeerd worden.

Wat hoop je voor de toekomst van het onderwijs?

Ik hoop dat we het onderwijs veel eerder in de levensfase aandacht gaan geven. Als je kijkt waar je het meeste verschil kunt maken in het leven van mensen en in de samenleving in zijn geheel - vanuit psychologisch en economisch oogpunt - dan is dat in het vroege onderwijs. Maar dat heeft geen belangenbehartiger en ook de effecten hiervan zijn pas op de lange termijn merkbaar. Logischerwijs krijgt dat te weinig aandacht. We moeten dus blijven zeggen dat dit belangrijk is en we er in moeten blijven investeren.

Voeg toe aan selectie