Tafelgast aan het woord

De visie van Jeffrey Meijer

Jeffrey Meijer is Student Rechten aan de Hogeschool van Amsterdam, lid van de centrale medezeggenschap en oprichter van Limitless. Hij is een van de drie tafelgasten. Na afloop van de discussie gaat hij nog dieper in op het discussiestuk Toekomst van ons onderwijs en de dialoogbijeenkomst.

Wat vind je van het discussiestuk?
De valkuil met dit discussiestuk is dat we weer gaan opleiden naar de ‘mal’, de middelmatigheid, terwijl we juist de ruimte eromheen moeten onderzoeken. Mijn ervaring met het onderwijs is dat we opgeleid worden om door een hoepeltje te springen. Als je dat kunt, noemen we je slim. Terwijl dat hoepeltje zo variabel is dat we daar niet uit af kunnen leiden of iemand goed of slecht bezig is. We prediken wel dat we buiten die ‘mal’ willen kijken, maar doen het in de praktijk nog veel te weinig. En in dit discussiestuk loert dan gevaar weer.

Wat vond je van de dialoogbijeenkomst?
Ik vond het geen heel verrassende bijeenkomst. Wel een positieve sfeer, er zijn geen nare woorden gezegd, maar op het mbo willen ze toch iets anders dan op de universiteiten, zo werkt dat in Nederland en dat leidt naar mijn idee weer vrij snel tot die ‘mal’.

Wat verwacht je van het vervolgtraject?
We zitten nog in de besluitfase, er is nog geen vervolgtraject. Maar er moet wel echt iets veranderen anders komen we weer op hetzelfde uit. Ik ben genuanceerd positief.

Wat hoop je voor de toekomst van het onderwijs?
Ik hoop dat we weer helemaal teruggaan naar de kern: in het onderwijs iets leren en dit gebruiken in de maatschappij. Los van alles wat er gaande is, van alle processen, terug naar de basis. Met aandacht voor de intrinsieke motivatie om te leren. Natuurlijk moet je bepaalde basiskennis hebben, maar de vraag is of je iedereen zoveel bagage mee moet willen geven. Het roept op emotioneel vlak ook best veel negativiteit op. We zijn hier om als mens te leven, niet om volgens een bepaald systeem te werken.

Voeg toe aan selectie